Profil psychologiczny Internauty

Wyobraź sobie kto i w jakich okolicznościach odwiedza Twoj serwis internetowy.

Statystyczny Internauta jest osobą dobrze zorientowaną w ofercie, przegląda informacje i dokonuje decyzji wtedy, gdy jest przekonany o tym, że znalazł dokładnie to, czego szuka.

Jednocześnie nie ma zbyt wiele czasu, więc segreguje komunikaty i natychmiast odrzuca te serwisy internetowe, które nie zapewniają komfortu odbioru treści. Jest skłonny skupić swoją uwagę tam, gdzie czuje, że jest doceniany i szanowany.

Dlatego tworzenie serwisów internetowych jest coraz trudniejsze - stron przybywa, a Internauci stają się z dnia na dzień bardziej wymagający. To co jest w stanie zatrzymać ich w Waszym serwisie internetowym, to nie tylko piękne ilustracje, lecz trafność wyszukania i pełnia informacji dokładnie tej, której potrzebuje.

Warto znać swoich użytkowników i tworzyć serwisy właśnie dla nich.

Klient w Internecie nawiązuje intymny kontakt z informacją:

• Każdy, kto siedzi przed komputerem, jest szczery.
  • Każdy jest sobą, a nie stanowiskiem, które zajmuje, tutaj może przyznać się do niewiedzy i pozyskiwać informację bez obawy o utratę prestiżu zawodowego w oczach dostawców i współpracowników.
  • Szczegółowo analizuje informacje, które mogą rozwiać jego obawy.

Wielu handlowców uważa (często słusznie), że jak już spotkają się z Klientem, to tak przedstawią ofertę, że transakcja się dokona. I oczekują od serwisu internetowego, że będzie jedynie "zaczepką", po przeczytaniu której Klienci zjawią się i pozwolą na zaprezentowanie sobie oferty.

Najczęściej jednak do tego nie dochodzi, a firmy nawet o tym nie wiedzą! Nie śledzą i nie analizują tych informacji, nie wprowadzają zmian, których celem byłaby lepsza komunikacja i większy strumień Klientów.

Rozpoczynając współpracę z firmą doradztwa biznesowego, której powierzasz działania związane z marketingiem w Internecie, standardowo wymagaj dostępu do informacji o preferencjach potencjalnych Klientów, co pozwoli Ci nawiązać podstawy lukratywnej komunikacji z Wymarzonym Klientem.